Lab
1. Małoseryjne warki testowe
Dla większych browarów oferujemy usługę wykonania małoseryjnych warek testowych. Zastanawiacie się nad adekwatną ilością dodatku, rodzajem chmielu, szczepem drożdży czy też temperaturą fermentacji? Zanim wdrożycie plan na dużą skalę możecie zlecić nam opracowanie receptury i wykonanie małoseryjnej warki testowej z monitorowaniem całego procesu w czasie rzeczywistym pozwalającym na ustalenie szeregu modyfikacji. Możemy zapewnić warunki produkcji pozwalające w 100% przełożyć proces na większa skalę.
Profil naszej wody pozwala na dowolne modyfikowanie i dostosowanie do danego stylu jak i parametrów jakimi cechuje się woda w browarze zlecającym usługę. Aktualne parametry są dostępne na stronie Wodociągów pod adresem: https://www.wodociagi.katowice.pl/laboratorium-wodociagi-katowice/jakosc-wody
Dysponujemy innowacyjną metodą pozwalającą na szybkie schłodzenie brzeczki w kadzi do zamierzonej temperatury bezpośrednio po procesie warzenia za pomocą wody lodowej co pozwala min. na przeprowadzenie chmielenia wydajną metodą typu hopstand.
Warkę możemy podzielić na 2-4 zbiorniki fermentacyjne z dnem stożkowym, przystosowane do fermentacji ciśnieniowej, przeprowadzając dalszy proces w różnych temperaturach i pod różnym ciśnieniem. Rozlew odbywa się do butelek lub pojemników keg. Przy rozlewie do butelek możliwa jest pasteryzacja z precyzyjnym sterowaniem jednostek PU.
W trakcie procesu oferujemy dostęp do informacji nt aktualnej fazy fermentacji zapisywanych w czasie rzeczywistym w chmurze. Na koniec poza ustaloną ilością gotowego piwa otrzymujecie Państwo:
– szczegółową dokumentację zawierającą zapis procesu fermentacji w postaci wykresu z odczytem temperatury i stopnia odfermentowania w czasie rzeczywistym, precyzyjne odczyty na poszczególnych etapach wykonanych gęstościomierzem oscylacyjnym Anton Paar.
– wyniki badania mikroskopowego pod kątem ilości oraz żywotności drożdży, obecności bakterii
– możliwość pomiaru techniką chromatografii gazowej z podaniem stężenia min. etanolu, aldehydu octowego, 2,3-butanolu (dodatkowy koszt badania ok. 100 zł)
W razie zainteresowania prosimy o kontakt pod adresem: biuro@starkraft.pl lub pod nr tel. 603 800 401
2. Opracowanie receptur
Jeśli chcecie wprowadzić do oferty nowy rodzaj piwa ale nie macie czasu na opracowanie receptury możecie zlecić cały process nam. Wg otrzymanych wytycznych wyprodukujemy ustaloną ilość małoseryjnych warek testowych, po czym będziecie mogli wybrać najbardziej odpowiadający Wam efekt końcowy wraz z pełną dokumentacją produkcyjną.
3. Nowe szczepy i propagacja drożdży
Współpracujemy z kołem naukowym „BioWar” na Uniwersytecie Śląskim. W ramach projektu realizowanego na UŚ zostały wyizolowane ze środowiska naturalnego unikalne dla przemysłu browarniczego szczepy drożdży, które wdrażamy do produkcji. Możecie również za naszym pośrednictwem zlecić propagację dowolnego szczepu drożdży w warunkach laboratoryjnych. W celu doboru odpowiedniego szczepu oraz zapoznania się ze szczegółową dokumentacją prosimy o kontakt.
Lista dostępnych szczepów wdrażanych do produkcji:
Szczep |
Identyfikacja |
Pewność |
IB1 |
Saccharomyces cerevisiae |
92,2 |
IB17 |
– |
– |
IO16 |
Saccharomyces cerevisiae |
92,2 |
IO18 |
Candida colliculosa |
50,7 |
IO27 |
Saccharomyces cerevisiae |
99,5 |
IO29 |
– |
– |
IO31 |
Candida colliculosa |
85,1 |
IP15 |
Saccharomyces cerevisiae |
99,5 |
IP19 |
– |
– |
IP30 |
Lachancea kluyverii |
70,9 |
IP62 |
Saccharomyces cerevisiae |
99,9 |
Usługa oferowana jest w związku z projektem realizowanym w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego) pn. „Wzrost konkurencyjności firmy przez wdrożenie innowacyjnej linii produkcyjnej do profilowania drożdży piwowarskich oraz małoseryjnych warek testowych.”